Examinator of rijinstructeur worden?

apr 10, 2023 | Blogs | 0 Reacties

Wil je je carrière voortzetten als examinator en de kennis van anderen testen? Lees dan alles over werken als examinator, inclusief salaris en takenpakket, om te bepalen of deze functie bij je past.

Een examinator, wat is dat?

Laten we eerst duidelijk maken wat een examinator is. Misschien heb je deze term al eens gehoord toen je je rijbewijs haalde of tijdens je eindexamens. Een examinator is eigenlijk een persoon die onder verschillende branches valt, maar een gemeenschappelijke taak heeft. Deze taak is het beoordelen van iemands kennis en vaardigheden door het afnemen van examens en het testen of iemand voldoet aan de gestelde eisen.

Dit beroep kent een breed scala aan specialisaties, maar de bekendste is misschien wel die van examinator bij het CBR. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens voor diverse voertuigen zoals auto’s, motoren, bussen en aanhangers. Je beoordeelt of kandidaten voldoende kennis hebben om een rijbewijs te behalen en of zij veilig de weg op kunnen. Het is geen verrassing dat deze functie veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Wat verdient een examinator?

Het salaris van een examinator is afhankelijk van de branche waarin hij/zij werkzaam is. Maar we kunnen wel een schatting geven. In 2023 ligt het brutosalaris van een examinator tussen de € 2.800 en € 4.000 per maand. Uiteindelijk hangt het bedrag dat je ontvangt nog af van je leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring.

examinator cbr

Wat doet een examinator eigenlijk?

Wat zijn de taken van een examinator? Een examinator beoordeelt of iemand genoeg kennis en vaardigheden heeft in een vakgebied. Dit gebeurt door middel van het afnemen van examens, zowel theoretisch als praktisch. Enkele concrete voorbeelden worden gegeven om het meer te verduidelijken. Na het afronden van rijlessen is het tijd om een praktijkexamen af te leggen en te bewijzen dat je de vaardigheden bezit om veilig de weg op te gaan. Tijdens het examen zal een examinator van het CBR instappen om je te beoordelen op zaken zoals het gebruik van je spiegels, jouw kennis van verkeersregels en jouw veilige deelname aan het verkeer. Het verschil tussen een examinator en een rijinstructeur is dat de instructeur niet beoordeelt, maar wel aanwezig kan zijn tijdens het praktijkexamen.

Dit beroep is niet beperkt tot alleen het afnemen van examens bij het CBR. Het is ook mogelijk om examinator te zijn in andere vakgebieden, waaronder het onderwijs. In de rol van examinator bij het onderwijs houd je je voornamelijk bezig met het afnemen van theorietoetsen, maar je bent ook aanwezig bij praktijkexamens. Een voorbeeld hiervan is het beoordelen van een student Geneeskunde die handelingen uitvoert en technieken toepast om te kijken of deze foutloos zijn uitgevoerd. Ga je werken als inburgeringsexaminator? In deze rol beoordeel je de kennis van de Nederlandse taal en cultuur die nodig is om te kunnen inburgeren. Elke tak heeft een andere takenlijst, maar ze streven allemaal naar hetzelfde doel.

Als examinator heb je de verantwoordelijkheid om de examenuitslag aan de kandidaat door te geven. Je vertelt zowel het goede als het slechte nieuws en geeft aan wat de kandidaat goed heeft gedaan en wat er verbeterd kan worden voor de toekomstige examens. Bovendien heb je als examinator ook administratieve taken, zoals het noteren van de behaalde cijfers of het aanvragen van een rijbewijs.

Taken

  • Voorbereiden van examens
  • Afnemen van examens
  • Beoordelen van kennis en vaardigheden
  • Bekendmaken van de resultaten
  • Administratieve taken

Hoe kan je CBR examinator worden?

Ben je geïnteresseerd om examinator te worden en vraag je je af wat je hiervoor nodig hebt? Er is geen specifieke opleiding voor examinator en de vereisten verschillen per branche. Als je bij het CBR wilt werken als examinator, moet je eerst een mbo-opleiding tot rijexaminator volgen. Daarnaast moet je minimaal tien jaar je rijbewijs hebben voordat je aan de slag kunt gaan in deze functie.

examinator rijbewijs

Om als examinator te kunnen werken, is naast een juiste opleiding ook een aantal belangrijke competenties vereist. Analytisch denken, goed in staat zijn om beslissingen te nemen en kritisch kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen voor deze functie. Als examinator heb je namelijk de belangrijke taak om te beoordelen of iemand bijvoorbeeld veilig de weg op kan. Het is dan ook van groot belang dat je zorgvuldig en kritisch kunt beoordelen of de kandidaat voldoende kennis en vaardigheden heeft.

Het is belangrijk om goede sociale en communicatieve vaardigheden te hebben voor deze functie. Naast het geven van positief nieuws, moet je ook in staat zijn om slecht nieuws te brengen aan kandidaten die het examen niet hebben gehaald. Als examinator weet je hoe je dergelijke gesprekken effectief kunt voeren.

Een dag als examinator

Als je ervoor kiest om CBR examinator te worden, dan kun je verwachten dat het spannend zal zijn om mensen hun rijexamen te laten afleggen. Het is een uitdagende baan waar niet iedereen geschikt voor zal zijn, aangezien sommige examenkandidaten niet slagen bij hun eerste poging. Het is daarom belangrijk dat je mensen goed kunt begeleiden en voorbereiden op een volgende poging. Als mensen slagen, zullen ze nooit meer vergeten dat jij hen geholpen hebt. Dit werk doe je acht keer per dag, van 8 uur in de ochtend tot 4 uur ’s middags.

Als vertegenwoordiger van de Rijksoverheid werk je aan de verkeersveiligheid in Nederland terwijl je geniet van een steeds veranderend uitzicht. Tijdens je werk kom je diverse situaties tegen en elke dag en elk examen is uniek. Tijdens het examen is het jouw taak als examinator om de route te bepalen, duidelijke instructies te geven en feedback te geven. Je moet goed kijken en luisteren naar de kandidaat, hun rijvaardigheid beoordelen en ervoor zorgen dat ze zo ontspannen mogelijk zijn tijdens het rijden. Als je ziet dat ze goed genoeg zijn en veilig de weg op kunnen, dan kun je iets heel moois doen: een wereld vol mobiele vrijheid openen voor een extatisch nieuwe bestuurder.

CBR examinator of rijinstructeur worden?

Het is eigenlijk bijna hetzelfde, alleen leert de rijinstructeur rijden en de examinator controleert of de leerling goed genoeg heeft geleerd om zelfstandig achter het stuur te mogen. Uiteraard zijn er verschillen, wat jouw keuze zou kunnen beïnvloeden.

Verschillen tussen een examinator en rijinstructeur

Als examinator ben je geheel afhankelijk van het CBR; je loon wordt betaald door het CBR en jouw uren en de kandidaten worden ook door het CBR bepaald. Als rijinstructeur kan je werken in loondienst, werken als ZZP of je eigen rijschool beginnen en je eigen baas worden. Als jij je eigen rijschool begint, kan je uiteraard meer geld verdienen dan een examinator of als een rijinstructeur in loondienst. Bovendien kan jij je eigen werkuren en werkdagen inplannen. Als je een eigen rijschool start kan je ook rijinstructeurs in dienst nemen en groeien. Op deze manier kan je zelfs geld verdienen zonder dat je zelf les geeft! Je kunt ook franchiser worden en direct beginnen met een klantenkring. De rijschool waarvan jij franchiser bent regelt de marketing en de klanten voor jou en neemt zo de lastige taken op zichzelf.

Overeenkomsten tussen een examinator en rijinstructeur

Betreft de vraag naar examinator en rijinstructeur; die gaan gepaard. Er is altijd vraag naar een examinator of rijinstructeur, want er komen steeds nieuwe kandidaten bij door migratie of geboorte. Je zit bij allebei de beroepen op de passagiersstoel en werkt met leerlingen die hun rijbewijs willen halen. Je ziet steeds nieuwe gezichten, als examinator zal dat wat meer zijn. Je draagt verantwoordelijkheid over veiligheid in het verkeer

Rijinstructeur worden via Rijschool Academie

Als je toch besluit om een rijinstructeur te worden, kan je dat het beste doen via Rijschool Academie. Nadat je bent geslaagd voor je rijinstructeur opleiding, kan je direct beginnen bij een rijschool dankzij onze 100% baangarantie. Dit raden wij uiteraard aan, zodat je deze branche goed leert kennen voordat je jouw eigen rijschool begint. Daarna kan je jouw eigen rijschool beginnen of franchiser worden. Wil je een franchise rijschool beginnen? Ook daarmee kunnen wij je te hulp schieten. De voordelen van een opleiding rijinstructeur via ons brengt veel voordelen met zich mee die zeker te overwegen waard zijn.

Rijschool Academie

baangarantie

100% baangarantie na jouw opleiding

netherlands

Cursussen over héél Nederland

bedrijf

Begin je eigen bedrijf en wees je eigen baas!

Betalen

Betalen in termijnen van 10 maanden

avondcursussen

Avondcursussen

slagingspercentage

Hoog slagingspercentage

studeren

Overal inloggen, oefenen en studeren

examengerichte

Examengerichte trainingen